"It's only through writing that I've ever been able to suppress life's personal disappointments. When I can't write I feel anxious and out of sorts and am easily riled, though I'm usually able to control my emotions..."
- Pramoedya Ananta Toer (The Mute's Soliloquy: A Memoir)
["Hanya dengan menulis aku mampu menekan segala kekecewaan peribadi hidup. Bila aku tidak menulis, aku merasa cemas & tidak keruan serta mudah gusar, walau selalunya aku bisa mengawal emosiku..."]

Saturday, July 18, 2009

IPCC2009 WORKSHOP FOR THE FINALIST

When I'm sleepy & don't have the mood to do any talk, once I hold the mic, my mood will be otherwise. ^_^ No wonder a colleague called me 'Natural Born Talker'. Huhu! Tapi Ayour akan jadi lebih kuat membebel kalau audiens teramat la pasif. Macam tak puashati selagi diorang tak excited. Malangnya they beat me on the 'Silence of The Lamb' game! Kalau budak sekolah takperlah lagi, ini semuanya dah dewasa and looking forward to get the RM20,000... when asked questions, mulut diorang semua cam ada berlian! Hardly respond. Apa sudah jadi?!

Pengalaman 2 tahun menjadi juri IPCC bagi kategori komik digital, sifat pasif finalis² ni sungguh membimbangkan. Macam takder semangat jer! Takkan la semua finalis sepakat jadi pasif kot? Hmm... jangan² diorang tengah risau pasal bahan² untuk presentation nanti. Siap ke tak kerja ni? Mati la...

We have ME (^_^), Michael Chuah (C2V) & The Tentacles (winner of IPCC2008) sharing knowledge with the finalists, but why are they not taking the opportunity to ask? Well... I don't like to predict anything, let me see how their presentation will be during the pitching day! Risaunya...

>_<
Nak buat joke pun cam takder mood jer. Sebab riak muka para finalis dah cukup menghiburkan, muka steady jer semua woooo... steady takut ke? Huhu... ^_^ Take it easy guys, life is boring without challenging excitement!

Nothing is to late if we focus & stay calm! Slide Power Point yang ditayangkan kat para finalis sebagai panduan Ayour bertaklimat ni dibuat on the spot, sepanjang sessi pertama bersama C2V & The Tentacles. Lagipun, artikel 'PROFESSIONAL BUT FUN: TO BE A SUCCESSFUL MALAYSIA COMIC ARTIST' yang diagih-agihkan ke setiap finalis tu pun dikemas kini seawal 4 pagi sebelum workshop! Harap ia jadi good guide of simple motivation for each finalis. So... Pitching Day, u still have time to prepare the presentation ya! ^_^

Setiap kali Ayour jadi juri, seperkara yang Ayour akan sentiasa cuba kawal ialah my fanatical fan spirit terhadap otai² industri komik kita yang join IPCC. I was raised by their work! (tapi taknak mention la masa taklimat ni, kan... as i said, mengawal my fanatical fan spirit... katanya!^_^) I have nothing but respect for their ongoing contribution to our comic industry without prejudice. Otaikuuuu... don't give up on me this time ya!

9 comments:

Anonymous said...

Mungkin diorang need more info from you, or maybe diorang have no idea what to ask memandangkan first time masuk finalist. so, kena anggap diorang sebagai 'kosong'... give them a point. just my opinion! Like to see more art from you.

Fakhrul Anour said...

^_^... setuju tu. Tapi tadi rasanya info dah cukup ok. C2V & The Tentacles siap buat sesi kedua lagi. Harap input masuk membuatkan diorang lebih bersemangat. Amin...

Takperlah, tunggu jerlah Pitching Day pada 30hb. Julai 2009 ni nanti.

Anonymous said...

Piching day tu hari testing picthing masa nak nyanyi ke? Finalist boleh pilih lagu yang dia suka tak? (matilah aku kena maki.. mintak izin ya.. nak lalu.. izin laluan..)

INDRA QIRANA said...

pernah tengok picthing day dulu sgt sgt mendebarkan...

INDRA QIRANA said...

oh ya lupa lak, bila eh picthing day tu? hari bekerja lagi ker?

Fakhrul Anour said...

Indra Qirana, baru lepas semalam. U knew right? Huhu... ^_^ Sorry late reply...

KYuu™© said...

hope that next time the workshop will be a bit longer... = )

Fakhrul Anour said...

Are you serious Kyuu?! With that kind of crowd?! Huhu... >_<

ellyrin said...

i rasa..you kena buat interaction 2 way..baru bole mrk bercakap..that is good way nak paksa org bercakap..maybe bagi je soalan yang simple...