"It's only through writing that I've ever been able to suppress life's personal disappointments. When I can't write I feel anxious and out of sorts and am easily riled, though I'm usually able to control my emotions..."
- Pramoedya Ananta Toer (The Mute's Soliloquy: A Memoir)
["Hanya dengan menulis aku mampu menekan segala kekecewaan peribadi hidup. Bila aku tidak menulis, aku merasa cemas & tidak keruan serta mudah gusar, walau selalunya aku bisa mengawal emosiku..."]

Sunday, December 20, 2009

THE RIGHT KIND OF WRONG

I live through my childhood,
By the hood of imaginary friends,
When friends played around the neighborhood,
I didn’t realized I was playing alone,
Yet I felt happy among the non-existed,
I thought I was special when exactly…
I was not special at all.

I was praised, I am confuse,
I was envied, I am clueless,
I was loved, I am misled,
I was needed, I am hopeless,
Yet I felt happy to find it all so amusing,
I thought I was special when exactly…
I was not meant to be special.

They call me a genius,
Yet my dear said with a stupidity,
They call me a philosopher,
Yet my mother said I’m saying nonsense,
They call me a breakthrough,
Yet my father hardly call my name,
Yet I felt happy to be quoted in so many ways,
I thought I was special when exactly…
I have no reason to be special.

In this brain of mine,
Lies a mind with a trigger,
A trigger that holds the sense of my body,
A trigger I wish is in my control but yet it is not,
Yet I felt happy when no such trigger existed,
I thought I was special when exactly…
I’ve triggered myself to be special.

But why am I not completely myself?
Am I mentally disturbed?
But why am I rationally involved?
Why am I always right in reasons?
Why I feel betrayed by my own brain?
Yet I feel happy when why is nothing but a question,
I thought I was special when exactly…
Why I thought I was special?

Let alone if you feel disturbed,
Yes I’m complicated…
Yes I’m unpredictable…
Yes I’m not suppose to be here.

Still I believe in Him,
Let Him one day explain,
For I am just another human He created,
I thought I was special when exactly…
He made me to be special.


That’s me,
The right kind of wrong.

Wednesday, December 9, 2009

PERTAMA KALI SEBAGAI MODERATOR PANEL LUAR NEGARA

Alhamdulillah... hari ini akhirnya Ayour berjaya menyelesaikan salah 1 misi paling sukar pernah dibuat (setiap kali menjadi 1st timer!) sepanjang bergelar penyunting/artis komik/penulis/novelis GEMPAK STARZ™. Hari ni Ayour menjadi moderator bagi 1 sesi panel MSC Malaysia Kre8tif Digital Content Conference berjudul 'Bringing Heroes from Pages to Eyeballs' & tugas yang disangka payah (maklum ler semua 3 panel speakers sememangnya otai berbanding diri ini yang baru 9 tahun dalam industri... >_<) jadi seronok! Trimas tak terhingga kepada 3 ahli panel yang menjadikan sesi ini berjalan lancar tanpa sedikitpun nampak kaku. Yang penting setiap ahli panel berjaya menyampaikan persembahan masing² sebelum sempat sesiapa pun merasa bosan & tanpa perlu ditegur, diorang boleh ukur waktu sendiri. Syabas!

Semenjak difahamkan Ayour akan menjadi moderator, pelbagai kebimbangan bermain di fikiran. Baca segala macam artikel yang dirasakan berkait dengan 'Bringing Heroes from Pages to Eyeballs'. Tetapi bila 15 minit sebelum sesi bertemu dengan ahli panel sambil mengenalkan diorang antara 1 sama lain, terus rasa cool habesss! Dapat sticker karakter daripada Mr. Si-Bum Kim, moeeee!

Trimas Mr. Suresh Seetharaman, Mr. Si-Bum Kim & En. Norman KRU dengan kerjasama yang diberikan. Menjadikan tugas Ayour lebih mudah... (takyah Q&A sesi diorang sudah menjawab hampir semua persoalan! Memang profesional habesss!!!)

Persidangan Isian Digital Kre8tif! MSC Malaysia (MSC Malaysia Kre8tif! Digital Content Conference) yang mula berlangsung pada 7hb. Disember 2009 menyaksikan penglibatan hampir 500 delegasi & ahli panel. Dianjurkan oleh Multimedia Development Corporation/MDeC, ia menampilkan pameran² syarikat berkaitan, pemacu kerjaya & 3 kelas² master yang memfokus kepada pelbagai aspek produksi isian digital.

MSC Malaysia Kre8tif Digital Contents Conference

Hari ini (9hb. Disember 2009) Ayour akan menjalankan tugas sebagai moderator untuk sesi panel berjudul 'Bringing Heroes from Pages to Eyeballs' bagi MSC Malaysia Kre8tif Digital Content Coference kat Courtyard Royale Chulan Hotel, KL. Ahli panel yang bakal Ayour ketuai bagi sesi ni ialah;

Suresh Seetharaman
Perintis bersama & Presiden, Virgin Comics & Virgin Animation (Bangalore, New York)

*juga merupakan perintis bersama & Ketua Pegawai Operasi bagi Gotham Entertainment Group, penerbit komik terbesar di Asia Selatan. Dia mengawasi operasi antarabangsa termasuk produksi, pengedaran, promosi & jualan.

* Pengalaman jawatan yang pernah dipegang termasuk sebagai Naib Presiden Senior & Pengarah Eksekutif Clarion McCann serta Pengarah Kreatif Tempatan J Walter Thompson India. Dia gak merupakan Pengarah Perintis Creative Works, kedai-laris kreatif yang telah membangunkan & membina jenama² terulung di rantau Asia-Pasifik.

Di tahun 2005, Sharad Devarajan & Suresh Seetharaman bekerjasama dengan Gotham Chopra mencipta mitologi baru yang membawa kebangkitan semula dalam hiburan karacter India. Disertai kreativiti Deepak Chopra & Shekhar Kapur, mereka membentuk Virgin Comics di bawah kumpulan syarikat Virgin milik Sir Richard Branson.


Objektif Virgin Comics/Virgin Animation adalah mencipta pelantar bagi mempamerkan bakat kreatif terbesar yang telah mendominasi negara² Asia Tenggara. Mereka percaya dengan visi negara Timur berpotensi mengrevolusikan budaya industri hiburan.


Si-Bum Kim
Founder and CEO at Characterline Korea (Seoul)

Ikon paling berpengaruh & dihormati dalam industri animasi Korea, menggabungkan pembangunan polisi industri & produksi kreatif. Cukup aktif dalam pelbagai bidang. Selain perniagaannya sendiri, dia juga merupakan pengerusi sebuah syarikat internet yang menyediakan perisian mencipta animasi 3D secara online & penasihat sebuah syarikat IT yang menghasilkan Golf Range Finder.

• Dia merupakan penasihat senior KOTRA (Korea Trade & Investment Promotion Agency) iaitu agensi kerajaan bagi mempromosikan bisnes antarabangsa antara Korea & lain² negara. Kini dia menjadi penasihat KOCCA (Korea Culture Contents Agency) iaitu agensi kerajaan Korea yang bertanggung-jawab mempromosikan bisnes buday Korea termasuk karakter, animasi, filem, muzik, mainan & sebagainya. Dia pernah menyelia latihan di banyak negara termasuk Jepun, Taiwan, Denmark, Bangladesh, Uzbekistan, Mongolia & Korea sendiri.

• Beliau berkhidmat sebagai pensyarah tambahan perniagaan di Hanyang Business Graduate School & kini mengajar International E-Commerce, International Marketing for Culture Business, Character Planning & Creating di Hanyang University.

• Dia turun membangunkan program latihan Leadership Academy; menyelia kursus 'Intellectual Property Marketing' di KOCCA serta pembantu pengarang 2 buah buku; 'Introduction of Cultural Contents & Becoming CEO' dan 'Idea & Guts at Twenties'.
Dia merupakan perintis Characterline Inc. (http://www.characterline.com) yang mencipta, mengurus & memasarkan IP (Intellectual Property) termasuk karakter, animasi, komik, kartun, termasuklah perlesenan & barangan merangkumi cetak, penyiaran, online, bimbit & taman² rekreasi.

Norman Abd Halim
President / Group CEO, KRU Studios

Dengan visi & kepimpinan strategik, dia telah menguasai kejayaan demi kejayaan, meletakkan kombinasi skilnya yang unik, bakat & kecerdasan perniagaan teruji. Pelbagai pencapaian tertingginya memungkin dia menerima anuerah Outstanding Entrepreneur Award in 2007 daripada Asia Pacific Entrepreneur Awards. Kini selepas lebih 15 tahun, beliau telah menganjak syarikat ke hadapan dalam dunia media & hiburan tidak kira secara domestik mahupun luar negara. Kepakarannya turut diperlukan oleh organisasi² lain yang secara tidak langsung refleks daripada peranan yang dipegangnya dalam pelbagai persatuan termasuk Naib Pengerusi Industri Rakaman Malaysia, Pengerusi Anti Cetak Rompak untuk Persatuan Penerbit² Filem Malaysia serta Lembaga Pengarah Festival Filem Antarabangsa KL & Persembahan Awam Malaysia.

Persidangan Isian Digital Kre8tif! MSC Malaysia (MSC Malaysia Kre8tif! Digital Content Conference) yang mula berlangsung pada 7hb. Disember 2009 menyaksikan penglibatan hampir 500 delegasi & ahli panel. Dianjurkan oleh Multimedia Development Corporation/MDeC, ia menampilkan pameran² syarikat berkaitan, pemacu kerjaya & 3 kelas² master yang memfokus kepada pelbagai aspek produksi isian digital.

Sunday, December 6, 2009

WHAT'S FAME TO A GREAT WRITER? THIS IS IT...

"What is fame if not a social manifestation... or should I say social effluence? Look at the famed prostitutes of today's world, those men and women who through the successful use of their skills have found the upward path to glamor and luxury. Have they ever had their civil rights stolen from them or had to suffer officially sanctioned humiliation and oppression? No, because of their fame, diplomats and head of states open their arms wide to bid them a proud welcome. Fame trumps all political and moral qualms.

When I was your age one of my teachers was the writer Mara Soetan, a fairly well-known man in his day and age. All the students stood in awe of him. Though he was never a large man, his body seemed to have grown smaller with age. His face was shrunken but his eyes, peering from behind his gold-framed spectacles, sparkled and shined. It was he who taught me that everything a person comes to know is the product of what that person does with his life."

* Taken from 'THE MUTE'S SOLILOQUY', a memoir of Pramoedya Ananta Toer [chapter: Natant Ruminations (A letter for Pujarosmi)]

PRAMOEDYA ANANTA TOER

(2nd. Februari 1925 - 30th April 2006)

Personal note: Beside Buya Hamka, this is one of many writers from Indonesia that my late mother like to follow & her favourite was 'Keluarga Gerilya', a book I read at the age of 6 but if my memory doesn't misled me, I only happened to finish the book at the age of 12. That was the first of his writing I read & second was 'Sekali Peristiwa di Banten Selatan', others of his writing I can't remember much, but still until today his story has become a forever landmark for my skill of writing.

Wednesday, November 25, 2009

TERIMA KASIH SEMUA!


Nampaknya berakhir sudah kemeriahan 100% GEMPAK STARZ™, tapi hati ini masih merindui saat² bersama-sama teman artis² komik & juga para kipas-susah-mati yang hadir. Tiga hari berturut-turut berkumpul di Sungei Wang KL terasa singkat sekali. Namun apakan daya, kita tidak mampu mengulang sejarah mahupun memutar waktu. Yang indah biarlah ia menjadi kenangan berharga buat kenangan kita bersama, yang payah kita jadikan sebagai pengajaran yang berharga. Tetapi 100% GEMPAK STARZ™ ternyata telah membuka mata ramai pihak akan pencapaian industri komik kita sekarang. Ayour ingin mengucapkan terima kasih tidak terhingga kepada para peminat yang mengambil kesempatan ini untuk mendapatkan karya terkini Fakhrul Anour berjudul 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI', anda tahu siapa diri anda! Juga yang membeli karya² Fakhrul Anour sebelumnya yakni 'Hanya...', 'Cinta Tunggal' & 'Kaoru's Cake House 143'. Sokongan anda sangat Ayour hargai buat selama-lamanya. Kesungguhan anda ingin mengenali bakat yang terkandung dalam diri ini membuatkan saya terharu & lebih bersemangat untuk menghasilkan karya² baru. Semoga kita dapat bertemu lagi di sesi autograf yang akan datang, sementara itu teruskan mengikuti jejak GEMPAK STARZ™... kerana selagi diperlukan, di situlah Fakhrul Anour akan berada. Trimas!

(Berikut petikan ucapan perasmian dalam Bahasa Melayu)

لسلام عليكم
& Salam Sejahtera buat semua hadirin


Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat datang kepada kipas-susah-mati, iaitu peminat setia GEMPAK STARZ™ dan semua yang berada di majlis perasmian ini. Selamat petang kepada para pengarah, rakan kongsi, rakan niaga dan tidak dilupakan wakil pengedar kami. Akhir sekali yang tidak mungkin dilupakan, rakan-rakan media yang sudi meluangkan masa menyaksikan salah satu acara gilang-gemilang dan bersejarah dalam Industri Komik Malaysia.


SELAMAT DATANG!


Kami masih ingat ketika itu di tahun 2001, ketika kami berimpian besar mahu lihat Malaysia menjadi medan konvensyen komik antarabangsa seperti Comicon yang berlangsung setiap tahun di Amerika Syarikat. Biarpun masa itu perniagaan kami masih kecil tetapi kami berwawasan mahu melihat industri komik tempatan dikongsi bersama dunia dengan menganjurkan konvensyen seumpamanya. Segala kertas kerja sudah kami laksanakan dan penyertaan daripada wakil luar negara menunjukkan tindakbalas positif. Namun sayangnya tiada penyertaan daripada wakil tempatan.

Semuanya tinggal kenangan. Ketika kami bermula, apa yang kami fikirkan ialah untuk berkongsi bakat-bakat kami bersama masyarakat dengan menerbitkan francais komik. Kemudian hadir wawasan kedua, mencipta konvensyen komik kita sendiri yang dinamakan Karnival Komik Malaysia.

Walaupun kami gagal menganjurkan konvensyen komik bertaraf dunia, namun ia tidak bererti putus asa.

“Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara pertama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan realiti.”

Tidak salah bercita-cita tinggi tetapi mesti mulakan daripada bawah. Maka Karnival Komik Malaysia yang asalnya untuk dunia kami gantikan sebagai konvensyen komik sendiri yang hanya tertumpu kepada produk kami dan lokasinya di Plaza Sungei Wang ini.

Objektif kami ketika itu untuk bersua muka dengan kipas-susah-mati yang menjadi nadi kejayaan kami. Tidak langsung kami terfikir ia akan menjadi acara komik paling besar pernah diadakan di Malaysia. Sambutan kipas-susah-mati untuk Karnival Komik Malaysia 2001 sangat memberangsangkan.

Semenjak itu, Karnival Komik Malaysia menjadi acara tahunan besar-besaran kami dan ruang legar Plaza Sungei Wang menjadi arena utamanya. Malah karnival ini juga menjadi perangsang kepada acara-acara lain seumpamanya oleh para penggiat industri komik, animasi dan mainan video tempatan. Ini telah memberikan impak ekstra dalam membina kesedaran tentang industri ini di seluruh negara.

Pada tahun 2005, kami mengambil keputusan menganjurkan Karnival Komik Malaysia dua tahun sekali. Namun ia tetap menjadi kebanggaan kami dan semestinya buat kipas-susah-mati juga. Justeru kini kami melangkah ke hadapan dengan wajah baru untuk acara komik ini.

Sudah bertahun kami menganjurkan apa yang dinamakan Karnival Komik Malaysia. Tidak dinafikan ia memang untuk Industri Komik Malaysia tetapi tidak adil mewakili yang lain dalam industri jika apa yang anda lihat hari ini hanyalah GEMPAK STARZ™ dan segala yang berkaitan dengannya.

Bermula hari ini (21hb. November 2009) sehingga Isnin (23hb. November 2009), kipas-susah-mati di seluruh negara hadir di sini untuk meraikan label komik kesayangan mereka dan bertemu dengan bintang-bintang komik pujaan masing-masing. Manakala pengunjung Sungei Wang Plaza secara tidak langsung didedahkan tentang Industri Komik Malaysia dengan hanya melihat apa yang mereka dapat lihat di sini sepanjang tarikh tersebut.

Kami tidak menyangkal kewibawaan penerbit-penerbit komik Malaysia dengan produk-produk komik masing-masing yang bermutu, tetapi hari ini di Sungei Wang Plaza KL, kami persembahkan kepada anda penerbit komik pertama Malaysia di era milenium dengan lebih 200 judul komik (kami kategorikannya sebagai novel grafik) berbahasa Melayu yang merangkumi majoritinya hasil karya tempatan dan selebih dari luar negara yang kami terjemahkan secara sah.

GEMPAK STARZ™ sudah menerbitkan jumlah komik terbanyak berbanding mana-mana penerbit seumpamanya era kini. Namun kami belum layak dipanggil sebagai gergasi dalam industri. Tujuan utama kami adalah untuk menjadi sebahagian daripada anda yang menggemari animasi, komik dan mainan video.

Justeru kami dengan rasminya mengumumkan bahawa acara Karnival Komik Malaysia anjuran GEMPAK STARZ™ kini dikenali sebagai 100% GEMPAK STARZ™.


-SEKIAN-

Friday, November 20, 2009

JADUAL FAKHRUL ANOUR d'100% GEMPAK STARZ™



SABTU (21hb. November 2009)
Memberi ucapan perasmian 100% GEMPAK STARZ™
Waktu: 2.15 pm


AHAD (22hb. November 2009)
Menjadi juri Pertandingan Bakat Baru Komik Malaysia 2009
Waktu: 10 am - 2.30 pm

ISNIN (23hb. November 2009)
Sesi autograf bersama kipas-susah-mati GEMPAK STARZ™
Waktu: 4.00 pm - 4.30 pm

FAKHRUL ANOUR DALAM 8TV QUICKIE

Pada 18hb. November 2009 (Rabu), Ayour menjadi salah seorang jemputan rancangan 8TV Quickie bagi slot 11.30 malam bersama Prem & Zher. Objektif untuk mempromosikan 100% GEMPAK STARZ™ yang akan berlangsung selama 3 hari bermula esok (21hb. November 2009) di Sg. Wang KL. Kalau sesaper ter-miss nonton, leh tonton siaran ulangan di http://www.8tv.com.my!

Ayour ditemani oleh sub-editor UTOPIA™, Ka-Mail (memakai jersi merah Lawak Kampus)!

Eeeee! Bila masa lak Ayour terbuat muka lawak cengeng ni?! >_<

Wednesday, November 18, 2009

CHARACTER BOARD NIZAM ASARI SIAP UNTUK 100% GEMPAK STARZ™

Yea! Kesemua 21 papan karakter setingga kira² 17" siap untuk dipamerkan kat 100% GEMPAK STARZ™ nanti. Ayour apa lagi, pose dulu la dengan karakter sendiri. Ni adalah hasil karya lukisan pertama Ayour yang dicetak besar camni! Fuyooo! Bangga rasa... trimas GEMPAK STARZ™! At least yang lain merasa gak dicetak atas kanvas @ dicetak besar seluas dinding opis. Ni first time buat Fakhrul Anour, harus la bangga! Alhamdulillah...

BILA BERTINDAK BODOH KERANA TERCABAR

Masa Ayour dok melayari laman blog GEMPAK STARZ™, Ayour terbaca seorang hamba Allah ni dengan nickname Anti menulis...

"Hentikan beli barangan diorang... racist, mempergunakan hak melayu."

Apa ke hei nyer ko ni jang?! Ke minah?! Inilah yang Ahmad Dhani (penyanyi/komposer Indonesia) tuduh laman internet hanya untuk pengecut! Ntah siapa ntah dia, hanya menggelar diri Anti. Kalau betul Melayu tampil ke depan & akui diri sebagai orang Melayu yang berani menyuarakan hak kalau betul apa yang dia sebutkannya sebagai hak Melayu (?!). Atau dia sengaja melepaskan geram sebab tak puashati tak dapat apa yang diinginkan daripada GEMPAK STARZ™ atau... ?

Kalau betul kata GEMPAK STARZ™ (@ apa sajalah terjemahan produk luar berbahasa Melayu!) tu racist terutamanya kepada kaum Melayu, hari ini saya takkan berdiri di sini memartabatkan komik² berbahasa Melayu bersama diorang. Malah artis² komik kaum lain pun sudi berkongsi karya² diorang untuk pembaca Melayu. Kalau ramai berperangai macam Anti (dia ni yang sebenarnya racist!), belum tentu diorang ingin memajukan orang Melayu dengan memberi peluang memartabatkan industri komik berbahasa Melayu. Lagi baik buat komik bahasa lain jer... terutamanya komik bahasa Inggeris, lagi dapat untung, boleh jual seluruh dunia daripada berhabis modal jual hanya untuk orang Malaysia yang boleh baca bahasa Melayu. Buat komik berbahasa Cina pun elok, sebab leh jual kat China, Taiwan & Hong Kong, luas pasaran tu!

Bercakap pakai otak la Anti oiii! Jangan pakai nafsu. Lagi ramai Melayu macam Anti ni lagi malu Melayu woiiii! Nak maju guna otak & jangan asyik nak menunding jari jer. Lagi kerap korang melaungkan hak Melayu, lagi racist korang jadinya. Lama² orang kata Melayu bangsa kuat racist!

Cukup² la nak tembak orang racist sebab Ayour ni Melayu gak bro! Nilai Melayu dah ada dalam diri & tak boleh dibuang walaupun ada orang dok kata Ayour ni Eurasian (demi Allah banyak kali dah kena!), Ayour tetap kacukan Bugis (abah) & Jawa+Melayu (ibu). Ayour kalau lukis komik pun tetap tak ketinggalan nak lukis karakter pakai baju tradisi kita. Bagi Ayour, kalau sudah dibesarkan dalam keluarga tradisi Melayu Johor, dah besar & camner moden pun kehidupan tetap takleh buang nilai Melayu serta cintakan adat kita (ada bersaka memang tak cinta!). Bukan macam Anti ni dibesarkan dalam tradisi keturunan racist!


Konon hak Melayu, ke nak memalukan Melayu?!


So ada faham Anti? Ayour menjawab ni daripada sudut peribadi ya, jangan nak kaitkan lak kata majikan suruh kata (ni ler antara perangai memalukan Melayu.... suka propaganda! Tak habis² dengki!). Awak ingat Ayour ni pak turut?! (tak puashati leh siasat sendiri dengan semua kakitangan di GEMPAK STARZ™, Ayour ni pak turut ke tak, silap haribulan la beb!). Tujuan Ayour ni sebab nak ingatkan kaum sendiri jangan asyik nak melatah! Ramai dah orang Melayu & bukan Melayu membuktikan diorang boleh berjaya tanpa perlu bersifat racist. So renung²-kan ler pe'el (orang Muor kata perangai!) awak tu ek!

P/S: Kalau Anti ni sebenarnya nakkan perhatian (kurang kasih sayang kot! Ke terlebih kasih sayang sebab tu mengada-ngada sampai terlebih biadab camni!). Siapa yang baca blog Ayour ni nanti pun pasti akan bagi perhatian kat anta (awak dalam bahasa Arab). Lama² Anti glamer la! Kalau tunjukkan diri yang sebenar mesti lagi glamer. ^_^

Saturday, November 14, 2009

GEMPAK™ ULANGTAHUN KE-10, DIIKTIRAF KREATIF!



Jika tahun lepas Ayour pilih cover GEMPAK™ sendiri, tahun ni ia dipilih oleh Mr. Botak memandangkan masa tu Ayour cuti merawat arwah ibu di hospital. Tidak tahu menahu langsung pasal pencalonan MPA MAGAZINE AWARDS '09 sehinggalah diberi kad jemputan minggu lepas. Terfikir gak cover GEMPAK™ mana dicalonkan? Bila belek buku mininya, Ayour memang berharap cover ni dipilih. Sebab ia merupakan cover spesel bagi ulang-tahun ke-10 majalah GEMPAK™. Time tu dah berangan dah, best-nya kalau majalah ni menang Gold Award. At least dapat imbas balik keistimewaan isu ni kepada kipas-susah-mati. Biarpun dalam kategori Remaja/Kanak² hanya dua majalah GEMPAK STARZ™ dipertandingkan; ELEMEN™ & GEMPAK™, namun harapan nak tengok ia meraih anugerah memang tipis. Sebab juri berhak tidak memberi sebarang anugerah kalau cover tak menepati kehendak diorang. Alhamdulillah... akhirnya keistimewaan isu ni mendapat pengiktirafan yang berbaloi. Tahniah!


Apa²-pun tahniah kepada Mr. Botak sebab memberi idea menghasilkan lukisan cover ala² isu pertama yang dilukis oleh Apoh/Zuan. Tahniah kepada Clay yang berusaha menghasilkan lukisan cover yang cukup kreatif bagi isu ulangtahun ke-10 Majalah Komik Generasi Baru kesayangan kipas-susah-mati ni. Memang meletop!

Friday, November 13, 2009

MPA MAGAZINE AWARDS '09

Di luar negara yang ada persatuan penerbit majalah (Magazine Publishers Association/MPA)seperti US, New Zealand & Australia, MPA MAGAZINE AWARDS dah jadi acara kelaziman bagi menghargai sidang editorial majalah syarikat² penerbitan media cetak. Biarpun di Australia awal tahun 2009 lalu mengumumkan pemansuhan acara seumpamanya, namun di Malaysia ia mulai menampakkan kemajuan. Masuk tahun ke-3, MPA MAGAZINE AWARDS '09 dirasai semakin hangat & dewan PJ Arts Live Theatre hampir tak mampu menampung kehadiran yang ada, ditambah pula dengan kehadiran penuntut² dari UiTM & UNISEL. Memang cun! Keep it up MPA... ^_^. Biarpun wujud beberapa masalah teknikal yang membuatkannya nampak sedikit sumbang, namun ternyata ia langsung tak merosakkan keseluruhan acara. Habis jer majlis, semua orang beredar tanpa sebarang kekecohan. Ayour rasa bertuah sebab sekali lagi dapat menjadi sebahagian daripadanya & untuk kali ke-2 Ayour naik ke pentas mewakili GEMPAK STARZ™ bagi menerima 3 anugerah; Gold Award (GEMPAK™) & 2x Silver Award (UTOPIA™ & ELEMEN™). Maklumat lanjut boleh korang semak kat http://gempak-starz.blogspot.com/.

Masa semua kategori Gold diumumkan untuk anugerah MPA MAGAZINE OF THE YEAR, ada suara² syorkan GEMPAK™. Trimas guys but I guess that won't happen in this prestigious professional grown up event. Dapat Gold pun dah kira bagus. Majalah cam THE PEAK, GLAM, TIME OUT & seumpamanya sure layaklah. But who knows, kan? Haha!

Saturday, November 7, 2009

JUMAAT 13: PROMO 01

Ustaz Faiz menatap setiap dari mereka satu per satu. Dari yang tua hinggalah yang bayi. Melihatkan mereka, dia insaf. Mereka ini roh yang terseksa. Jiwa meronta, inginkan keadilan. Tiba-tiba Ustaz Faiz menitiskan air mata kesedihan. Matanya kini tepat memandang ke arah makhluk berjasad yang memanggil dirinya, Toku Walong.

“Maafkan kami... dengan izin Allah, aku akan tegakkan kebenaran ini untuk kamu semua,” ujar Ustaz Faiz. Suaranya sayup kedengaran di balik jeritan yang semakin nyaring.

Tapi tiba-tiba jeritan itu terhenti. Pengakuan Ustaz Faiz mengubah suasana. Toku Walong memandang tepat ke arah Ustaz Faiz. Johan dan Hajimi kebingungan. Apa yang sudah berlaku? Apa yang Ustaz Faiz sudah katakan? Irman yang tadinya bangkit menjerit kini kembali rebah terkulai di lantai.

“Kau aku percayai... kembalikan tanah kami. Kembalikan kehormatan kami. Kembalikan....,” ujar Toku Walong dalam nada garau yang masih keras.

“Aku akan kembalikan keadilan,” balas Ustaz Faiz dalam nada kesedihan. Matanya tertoleh kepada roh si ibu yang sedang mendukung anaknya yang masih bayi. Anak itu tidak bersalah, fikirnya. Kejam sungguh pengusaha pembangunan Taman Cempaka.

I PROMOTE MYSELF?!!!

I have a new book released this month (November 2009), 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI' under the label of GEMPAK STARZ™. Honestly saying I have to promote this book myself because all these years, I did almost all the write up for GEMPAK STARZ™ products such as from Zint, Keith, Kenny, Zuan, Slaium, Kaoru & so on... yadda! yadda! So when it comes to me to promote my own work, I try not to over do it when 'the' some people around me started saying "Wahhh... promote yourself is it?" & I replied "Why do I have to promote myself, this is my job & the book is belong to GEMPAK STARZ™." Anyway... nobody has the spirit to praise my work except for my fans. So, why not! Get my latest work by GEMPAK STARZ™ now in the market for you to grab...

It costs only RM7.50 (RM8.50 sbh/swk), you like or you don't... try to like it. For me... I really like it considering all the efforts I had put in order to get it done at its best (I did the same thing to other products of GEMPAK STARZ™ until they think I'm 'frantically too perfectionist'!). For the BM grammar, I followed the grammar I studied during my school years (ibubapa not ibu bapa!) coz I don't have to do all commonwealth syllabuses when I am already independence. Any other mistakes, forgive me... coz I edited it myself too. TQ!

A COMIC ARTIST, A GLAMOUR JOB?! YOU'RE SPEAKING OF NONSENSE...


Back years ago after the Malaysia Comic Carnival 2002, I got freaked out with this job so called 'comic artist', especially with GEMPAK STARZ™. Who didn't if there were hundreds of people lined up for you autograph? (unless you like being famous coz' I'm not, that was why I gave up modelling in just a month 'tasted' it!). But, for the sake of my job & also those people who like my talent in drawing & writing... I steadily moved on with it.

Seriously... it's not easy being famous & at the same time you still have to work on your talent. Until at one point I got tired of it.

After my mother passed away last end of August 2009, I had been away from my work for almost 4 months. For me, that was the most peaceful period of my adulthood. Yeap! No need to give orders, no need making decisions for other people or even rushing jobs for deadlines. The period where I felt I am being important for being a responsible son for my sick mother. Also being important just because I am a science graduate who was not a fool in medical science & anytime strongly ready to face my mother's death when considered her health condition (doctors kept asking if I am a medical student... d'oh! Didn't they know I can be as knowledgeable as them by just doing research from the internet?! Plus being an editor for GEMPAK™ magazine, wisely doing a proper research always my thang! So don't simply quote comic-goers are brainless!).

Compare to my work, facing my mother's death was the hardest moment but at least worth my effort. But working in this line, facing lots of demands but yet less time for yourself by giving the extra miles efforts (when unsure of how much penny you gonna gain beside fame!), really make me feel exhausted. It got worst when this work exactly bit by bit taking the price of my own privacy.

I am not sure is it about me or this is how a comic artist's lifestyle going to be in Malaysia sooner or later. But for me, it is stressful. Who knows one day going through grooming session is a necessary for comic artist, so you won't smell like a skunk during autograph session (unless you're representing your own label who don't mind being under label of SMELLY-MESSY SKUNK). In GEMPAK STARZ™, I have to groom because beside as a comic artist, I also represent the company in their official events. I have to be 101% presentable to the people especially among VIPs.

After a month back to the office since my mother's funeral, I don't care if I am famous or not. I don't care if I have to speak on limit or off limit in certain situations! I don't care because I know where or when to be in certain manners. I don't need to control my manner if I don't feel appreciated enough, either I will just speak back or just walk away. Yeap, life is all about do & don't! I don't care because I know when is the right time for me to CARE!

9 years in this industry & even representing Malaysia in a few Asian cultural meetings, I have done far than what I had imagines of being a comic artist. June next year (2010) means 10 years I deliver myself unselfishly for this industry. During my teenage years I took a vow for myself... if I am nobody after 10 years working my ass to success, I should just leave it & do something else by starting again from scratch. Looks like I don't have to worry much then, I've made myself clear before I even reach 10 years.

Worth my efforts! But yet not worth my energy. Today as I speak to my audience, my first warning will be...

"If you want to become a comic artist, don't do it for fame coz it ain't worth nothing for yourself. Work for the best of your talent & soul. It's easy to become famous but will it be easy to draw & write while maintaining your fame? None of it is true."

As far as I am concern, fame happens naturally. I don't have to work on it. I am not sure how FAKHRUL ANOUR has become the talk of the town. I am not even sure how AYOUR became one of the '50 Most Influential Youths 2007' by Juice Magazine. I am not sure why I keep recieving official e-mails from UNICEF every now & then. Also why am I being invited to these international meetings as a VIP when I still have debts to pay every months?! Sincerely, now is my time to just say NO to such... I so call 'praises'. It does make me proud but you know what... not at the right time.

So when is the right time? When I feel belong & somebody knows I don't have 8 hands, 2 brains & 9 lives to be who I am today for the past almost 9 years. For every others who think you deserve what you have, same goes to me because I also have... EGO.

Thursday, November 5, 2009

SEMANGAT CINTA


Semalam aku hanyalah sebuah memori yang ditinggal pergi,
Hari ini aku bakal menjadi kenangan buat esok yang menanti...

Jikalah ada sesaat langkah yang tidak perlu ku tinggalkan,
Pasti setiap detik aku tidak perlu menyesali perbuatan,
Malah pasti aku tidak perlu serik membuat kesilapan,
Semestinya hari-hariku berani mengharungi segala cabaran.

Sayang sekali kehidupan ini tidak begitu,
Apa yang dilalui tidak mampu kekal membatu...

Jauh sudah aku berjalan namun masih jauh lagi kembara ini...

Jika berlari pasti aku sudah lelah,
Jika terbang pasti aku sudah terhempas,
Jika berjalan pasti aku sudah tersungkur....

Biar hati ingin segera tewas,
Namun aku gagah lagi dan masih mara,
Semangat yang tidak mampu aku ungkapkan,
Sukar untuk difahami...

Cinta...

Sunday, November 1, 2009

SAYA SELEPAS 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI'

Memandangkan saya dah lama tak melukis komik untuk disiarkan dalam majalah GEMPAK™ @ UTOPIA™, maka selepas selesai menyiapkan novel ringan 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI', saya dah meletakkan azam untuk meyudahkan segala stok komik yang ada. Sekarang saya sudah lebih yakin untuk hasilkan toning & warna sendiri, jadi memudahkan lagi proses penerbitan di GEMPAK STARZ™, insya-Allah. Yang penting saya perlu disiplinkan diri betul² sebab dalam waktu yang sama saya gak sedang menyiapkan 2 lagi novel ringan; 'JANGAN TUTUP LAMPUOOOO: JUMAAT 13' & 'THE FISHES' serta 4 novel ringan yang menanti untuk disunting oleh saya, antaranya 'UNDER 18'.

Ni merupakan komik comeback saya untuk majalah keluaran GEMPAK STARZ™, sebanyak 12 m/s & diinspirasikan daripada lagu all-time favourite saya, 'Tong Hua' oleh Michael Wong.

Tuesday, October 27, 2009

Thursday, October 15, 2009

'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI' SIAP!

Yea! Yang dinantikan sudah tiba. Akhirnya saya & team GEMPAK STARZ™ berjaya menyiapkan novel ringan terbaru saya selepas 'Kaoru's Cake House'. Nantikannya di pasaran November 2009 dengan harga RM7.50. Ikuti gak interviu eksklusif saya bersama majalah GEMPAK™ 239 (1hb. November 2009). Saya harap karya terbaru ini akan memberi lebih peluang untuk saya terus maju di dalam industri ini, Industri Komik Malaysia yang semakin meningkat naik. Trimas kepada semua yang telah menyokong saya sekian lama. Orait!

Novel ringan kali ni saya bawakan dengan kelainan tersendiri. Ia bukan sekadar bacaan novel biasa kerana turut menyelitkan babak² komik sebagai garapan cerpen² PENTAS REALITI saya yang pernah tersiar di dalam majalah GEMPAK™ sekitar tahun 2000-2001. Malah saya gak menghasilkan ilustrasi² terbaru eksklusif untuk tatapan pembaca. Yang lama diberikan nafas baru... semoga ada menyenanginya.

Friday, September 25, 2009

SALAM AIDILFITRI, SALAM LEBARAN

السلام عليكم


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam Sejahtera
kepada semua teman bloggers saya, para peminat & sesiapa sahaja yang mengikuti laman blog ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri sempena bulan Syawal 1430 yang mulia. Ampunkan salah silap saya samada yang sengaja mahupun yang tidak disengajakan.

9 tahun mengabdikan diri di dalam Industri Komik Malaysia banyak membentuk peribadi saya, yang baik dijadikan tauladan manakala yang jahat dijadikan sempadan. Saya hanyalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan.

Namun saya tidak pernah melupakan insan-insan yang banyak mengajar saya erti hidup, membekalkan saya ilmu-ilmu berfaedah bekalan dunia akhirat dan insan paling agung semestinya arwah ibu saya,
Allahyarhamha Sa'adah binti Hj. Fadhil yang pulang kepada Maha Pencipta pada 29hb. Ogos 2009 (8hb. Ramadhan 1430). Sebagai anak tunggal kepada Allahyarhamha, banyak pengalaman hidup saya timba dengan berikhtiar sendiri namun Alhamdulillah jalan itu dipermudahkan Insya-Allah berkat doa seorang ibu untuk anaknya. Al-Fatihah kepada bonda tercinta...

Aidilfitri tahun ini membuka lebaran baru buat saya dan memberi rahmat tersendiri tanpa keluarga paling rapat dalam hidup saya. Sejak tahun 2004, hanya dengan arwah saya meraikan Aidilfitri di Kuala Lumpur dan rakan-rakan yang tidak dapat pulang beraya kerana tugas. Syawal pertama atau kedua kami akan mengunjungi suami tercintanya yakni bapa saya di Bukit Jelutong. Namun menjelmanya Syawal kali ini, tiada lagi suaranya membangkitkan saya awal Subuh untuk terus sembahyang Aidilfitri apatah lagi juadah ketupat, rendang dan sambal kacang kegemaran hidangan beliau. Tidak saya sesali kerana redha saya dengan ketentuan Allah s.w.t.

Alhamdulillah, saya mulai merasakan kematangan saya di Aidilfitri ini dan Insya-Allah ia akan mendewasakan lagi saya justeru menjadikan saya lebih berusaha dalam bidang kerjaya yang saya cintai. Apatah lagi untuk tidak terus lalai bagi memperbaiki kelemahan-kelemahan diri yang bimbang memusnahkan masa depan saya. Ingatkan saya jika terlupa.

Mungkin ada diantara kita belum pernah bersua tapi sudah mampu menyentuh hati masing-masing melalui perkongsian bakat dan ilham seni. Marilah kita bersyukur kepada Maha Pencipta dengan penuh rasa tawadhuk dan syumul dengan anugerah-Nya. Sebagai rakyat Malaysia berbilang bangsa dan agama, keceriaan Syawal turut saya raikan bersama anda semua dalam 1Malaysia.


Bakat saya bakat anda juga
Ilham saya ilham anda semua
Sifat saya renungan kita bersama
Jasa anda budi saya selamanya
Cinta kita anugerah Ilahi sesungguhnya

Yang Ikhlas
FAKHRUL ANOUR (AYOUR)

Thursday, September 10, 2009

NOTICE OF APOLOGY

I'm so sorry to everyone who's waiting for update in my blog especially the latest news about my upcoming book, 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI'. Since my mother passed away last 2 weeks, I tried to stand tough & looking at it as a fact of life. The first week it was difficult as I had to pick up my strength, energy & mind after more than 4 weeks of sleepless nights looked after her at Hospital Muar & Hospital Selayang. It was hard to realize that finally I am all alone in this world.

Yes I know, there you are standing & supporting me but nothing is the same compare to my mother, the only first person I call my 'strength' throughout the years since I was born. But nothing to worry as I was raised by her to be independant & think by myself. All throughout these years I've work hard to find my own path & reach for my dream to make her proud. Seeing her leaving so soon, I feel the effort seems worthless though yet meaningful.

9 years in this comic industry, I feel I've done nothing but nothing. But thanx to GEMPAK STARZ™ for giving me the opportunity to prove my talents. I didn't know I can get this far in the industry but how far I go, I don't feel like I can go any further. But am not giving up hope to make a good living either here in this industry or somewhere else.

Now, I don't have to prove to anyone or making anyone proud. Life is all about making a journey. I am unashame if one day this industry will throw me out & maybe you'll find me serving you a dine at restaurant or hotel. My duty is my responsibility, my dream is only a dream. I will do what I do best to keep moving in this industry. So I'll see you around soon with my new book 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI' & as long GEMPAK STARZ™ support my journey, I will move on because this is where I begin & this is where it will end. TQ!

Yours Sincerely
FAKHRUL ANOUR (AYOUR)

My late mother with her beloved cat, Oppie who is still alive & well taken care by her brother (Pakcik Omar) & wife (Makcik) whom I call Ayah & Mak.

SA'ADAH BT. HJ FADZIL
(12th October 1941 - 29th August 2009)
Deceased at the age of 68 years old on the 8th Ramadhan 1430 (3.25 am) at Hospital Selayang because of Bile Duct Cancer (Hilar Cholangiocarcinoma) and was buried at Islamic Burial Site, USJ22. She left her only child (Fakhrul Anour) and her paralyze husband (Hj. Abdullah b. Hj. Shukor, 94 years old) who is now under the care of her step son, Dato' Azmi b. Hj. Abdullah. Sa'adah is the daughter of Al Marhum Kiyai Hj. Fadzil Banten, a well known Islamic missionary of Wirid Khaujakan & advisor of DYMM Sultan Ibrahim. She herself was well known in Muar especially around the district area of Pagoh as an aggresive female UMNO politician who also has done a lot for KEMAS (Kemajuan Masyarakat) in her area. She herself was a nasyid female group leader in her area & was invited by Dato' Jins Shamsuddin to play a small role in the film 'BUKIT KEPONG' as the wife of village leader (Ketua Kampung). Her death was the biggest lost for the people in her village especially Bukit Kepong & Lenga. To her son, she will always be remember as a tough woman who work hard for her community, stays loyal to her husband & giving an endless love for her only child. She knew her son will have her charisma but lead a better life than her. Knowing that, she is now rest in peace with Allah s.w.t. May we all pray endlessly for her good soul & be place among the loyal servant of Allah. Amin.

Saturday, August 8, 2009

SHEIKH FADZIL BIN HAJI ABU BAKAR AL-BANTEN

(1287 Hijrah/1870 Masihi – 29 Jamadilawal 1369 Hijrah/18 Mac 1950 Masihi)

Agak sedih bila informasi artikel ini & mungkin juga mana² laporan sejarah Kiyai, tidak menyebut langsung keturunannya dengan seorang lagi arwah isteri kiyai daripada Bukit Kepong yang melahirkan 6 orang anak. Mungkin kerana anak² daripada keturunan ini tidak melanjutkan warisan amalan Wirid Khaujakan lalu ia tidak langsung wajar disebut dalam sebarang info sejarah keturunan beliau. Lagipun hasil laporan adalah daripada hasil wawancara sebuah buku berjudul Amalan Wirid Khaujakan dan Huraiannya, susunan Ustaz Haji Ahmad Tunggal diterbitkan oleh Badan Kebajikan Jamaah Khaujakan Johor Darul Takzim, serta beberapa catatan. Maka ulama berasal dari Banten yang menaburkan baktinya di Johor dapat diperkenalkan sedemikian rupa. Alhamdulillah...

Mengikut pengetahuan keturunan, beliau pernah berkahwin semasa menetap di Makkah.

'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI' PROMO 01

Thursday, July 30, 2009

RACISM ISSUE IN COMIC CREATION... AGAIN


IPCC 2009 PITCHING DAY (30/07/09)

Interesting... again in this pitching I face the same jury (as last year) who came out with race issue. He purposely quoted on one of the artwork saying the artist should show the look of Malay by drawing character with the look of Malay. I questioned myself in the perspective as a comic artist, how can I draw someone with the malay look? The problem is he commented the issue on a Malay finalist with great artworks. The character wear Malay classic outfit, but he (the jury) thought the character drawing doesn't reveal much on the look of a Malay because the character has white hair and pale skin. Then I responded the old man looked like my late grandfather who had white hair and tough face feature just like the drawing. He totally disagreed & fought back with an anger, which then I just keep quiet because what's the use fighting for something I'm always right and majority agreed. In the name of Allah, who are you to label his creation in term of races?! Tawadhuk before you speak my brother.

This is Nizam Asaari, one of my favourite character I draw for my latest novel 'PENTAS REALITI: ASPIRASI SENI'. He's a Malay but does he looks like a Malay or can you simply describe a Malay by the way he looks? Anyway my name is Fakhrul Anour, I'm a Malay too and everytime I draw a character, my inspirations are people. For me the meaning of Malaysia content in this IPCC 2009 is how can they (the participants) reveal the image of Malaysia into their comic creation, not standardizing a character wearing Malay costume should looks like a Malay. What?!!!