"It's only through writing that I've ever been able to suppress life's personal disappointments. When I can't write I feel anxious and out of sorts and am easily riled, though I'm usually able to control my emotions..."
- Pramoedya Ananta Toer (The Mute's Soliloquy: A Memoir)
["Hanya dengan menulis aku mampu menekan segala kekecewaan peribadi hidup. Bila aku tidak menulis, aku merasa cemas & tidak keruan serta mudah gusar, walau selalunya aku bisa mengawal emosiku..."]

Thursday, January 6, 2011

IMPIAN UNTUK KAYA...


Dia bertanya kepadaku "Susah tak nak mencapai impian?"

Dengan senyuman aku berkata "Tak susah pun, yang susah orang lain. Kalau awak berada dikelompok orang yang ingin lihat awak naik, awak beruntunglah. Kalau tak, susah la."

Dia membalas sambil mengeluh "Kalau camtu saya ada masalah besar la nak capai impian. Keluarga saya jenis tak menyokong impian saya."

Segeraku tergelak dan menepuk bahu dia "Jangan salah faham... itu lagi senang nak uruskan."

Dia tergamam dengan jawapanku sambil bertanya keliru "Maksud?"

"Berikan perhatian & kasih sayang secukupnya kepada mereka, pasti impian anda direstui. Yang penting, yakinkan mereka."

"Saya..." dia cuba hendak membantah.

"Trust me... I've been there. First, I proved to my mother by speaking English in front of my father's best friend, an English man at the tender age of 9 years old. Satu kampung proud of my mother, she only knew how to say YES or NO, I & YOU, I LOVE YOU (my parent bahasakan diri masing-masing I & YOU) but she's a good teacher in Bahasa Melayu & Arabic. Then, I proved my mother I'm not a failure at school when I got offer to boarding school, satu kampung proud of my mother, I heard she never went though she got offered. After that, I got seat for Science Streams after SRP, abled to further study to UiTM after SPM & graduated with a degree... satu kampung was proud of my mother, because they thought a pretty woman like my mother only going to raise a pretty child with a failure destination."

"So?" Dia bertanya sinis memandangkan penjelasanku seolah tersasar daripada objektif.

"Jadi setiap yang saya cuba buktikan kepada ibu saya, langsung satu pun tak memenuhi impiannya nak saya jadi seorang doktor. Tetapi kerana satu kampung bangga dia mampu membesarkan anak sampai ke menara gading, dia pun turut berbangga."

Dia terdiam seketika & mengangguk faham namun masih ada rasa tidak puashati terlukis di wajahnya...

Langsungku meneruskan bicara "But the best of all... satu kampung & ibu saya sendiri terkejut bila hanya dengan menjadi seorang penulis & pelukis, seorang budak sains kini telah menjadi 'doktor' untuk mengubat hati ramai insan satu Malaysia... "

Dia tersenyum puashati sambil berkata "Tapi saya dengar cerita, you're such a heartbreaker when it comes to love relationship!"

Sejenak aku mengeluh sambil tersenyum sendiri, kemudian memandang dirinya yang sudah tersengih megah.

"Nice teeth... you sure is a hotty." pujiku.

"Thank you, but I don't play to break. So your answer is... ?" Balasnya.

"You know something... I even broke my mother's heart as she did to me too. But we healed each other spontaneously... all we have to do, make each other's proud with our efforts, until outsiders killed our trust. Sebab tu saya katakan, Only if you are in the right league... your family is your right league until you give it up by letting strangers kill their trust. Unless they really be on your league with their trust too... not defamed you."

"Wow, if so... awak mesti menyesal, kan?"

"Nope... the morning she passed away, night before I prayed to God to take her before her pain got worse. I never regret my mother passed away, though that didn't mean I killed her. She is in the most peace she can ever had during her lifetime, that's why I always feel her charms in me. You know why? She loved the wrong man, but she raised a right lover. She got twisted by strangers, she failed to love me accordingly for believing the wrong man... but deep in her heart she knew, all this dreams I achieved, directly to her fame... sustained her to be the Queen of the Righteous. She had me at the first hello... I have her all my life."

"Jadi point awak, nak mencapai impian tak susah kalau kita tahu impian itu adalah demi kasih sayang...?"

Aku dengan puashati tersenyum "Exactly!"

"You know what, saya bercakap pasal impian saya nak jadi kaya ni..."

Dengan sinis aku bertanya "Ada beza ke?"

Dia terkedu.

"Saya bagi guide camner nak capai impian... jadi ada saya peduli awak nak capai impian jadi apa? Kaya? Miskin? Dato? Datin? jadi Hitler? Pelukis komik? Whatever... all you need is love. Without it, your dream is just a dream, buddy. Your twisted dream..."

Wajahnya berubah serius dan merasakan impiannya kini semakin sukar. Saya bangkit untuk berlalu pergi, namun saya sempat mengesyorkan "Kalau rasa susah sangat nak capai impian jadi kaya, apa kata awak jual jer cinta awak tu?"

"Huh?"

"Setiap manusia ada cinta dalam diri mereka. Awak gak... tapi awak tak mampu nak luahkan, sebab awak rasa awak terlalu menarik untuk jadi seorang peluah, kan? Jadi saya syorkan awak jual jer. Ada ramai rich people out there yang kaya raya really looking for a love to buy. Sell it, trust me... with a look like you, in a minute impian awak akan tercapai."

"That's funny... than why you're still not rich? You're a hotty too, I heard!"

Dengan sekelip mata aku melihat dirinya manusia yang tidak berguna.

"I was there, but I let it go." Jawab saya serius.

"Why?!" Dia bertanya kesal.

"Sebab impian saya adalah untuk menjadi seorang pelukis komik yang berjaya menjual karya cintanya, bukan menjual cintanya. Jadi dalam pemerhatian awak, adakah impian saya itu sudah tercapai?"

Dia mengeluh dan menjawab lemah "Dah... "

"Malah saya lihat awak lebih lagi... " tambahnya memuji.

"TQ... that's why you called me a heartbreaker, I just broke your heart... Bye!"

Tanpa lengah aku terus pergi dan berharap untuk tidak menemui manusia ini lagi secara peribadi.

"He just broke my heart even deeper..." Bisik hatiku kesal yang tersangat dalam.

2 comments:

Muhammad Asyari said...

Best lah cerpen ni. Sedang saya melukis, terfikir jugak nak jadi penulis macam abang. Macam mana nak jadi penulis huh.

Fakhrul 'Ayour' Anour said...

Alhamdulillah... trimas! ^_^

Camner nak jadi penulis? Mmm...

* mesti pandai menulis, menyusun ayat & mengerti ayat.

* Paling penting boleh membentuk ayat apa yang tersirat dalam yang tersurat.

* Bila menulis tu pastikan bukan niat untuk menulis tapi menyampaikan apa yang tersirat dalam hati & dikreatifkan dalam minda. [P/S: Your writing is like your tounge... ^_^]

* Sentiasa rajin banyakkan membaca bahan-bahan ilmiah berbentuk kesusasteraan, tak kiralah fiksyen @ sebaliknya.

* Sentiasa hargai penulisan sendiri & orang lain sebagai inspirasi bersama.

* Tidak kurang tidak lebih, menulislah untuk kebaikan semua buat jati diri. [P/S: Menulis memburukkan orang lain, everybody can do it... trust me! So try not to be like everybody. To massive... be yourself & be unique! ^_^]